Ho Chi Minh 2012

Cuti-cuti 2012 dimulakan dengan tour to Saigon@Ho Chi Minh, Vietnam.Air ticket bought few months back, 3 of us only (sian Aina&Aqilah kena tinggal dengan nenek) worth RM550.murah kan?cuti kali ni xde itinerary yg biasanya dibuat oleh cik abang.kita redah je.hotel ade la book sebab bwk budak 4.5thn ni, kalau kami berdua je xde hal. Anyway hotel yg kami nk duduk tu, Hotel Saigon Pink 2 full, ingat nk duk sini sebab baca review dr blog lain hotel ni quite ok, most important 3 mins-walking distance to Ben Thanh market, 4 steps from night market!
Anyway back to the initial story, after 2 hours in flight, here we are..
Tan Son Nhat International Airport

So after touch down kat airport (airport dia superb moden dan cantik weh!!!)
Kita g sini dulu…tangki penuh, x larat kencing dlm toilet flight.bau hancing!



Kami amik taxi dari airport sebab malas nk cari kt luar, harga lebih 1 USD drpd cari sendiri..so kat sini reliable taxi are Vinasun atau Mai Linh..yg lain pun ade tapi inilah taxi yg paling di rekemen sebab pakai meter. So kami pun jakun sepanjang jalan menyaksikan tempat orang…haruslah amik gmbr sana sini sebab tourist kan..
ketibaan kami disambut ratusan peminat

bargain taxi

taxi sana Vios, Innova je

Mai Linh taxi

scenery

saman, hangkut

one of unique statue

Petronas versi Vietnam

We stayed at Hoang Lien hotel, a 2-star hotel which 10mins walking distance from Ben Thanh.x budget hotel ni jauh juga dr Ben Thanh, mula2 jalan kaki gak 2x tapi letih…sian gak kt Arissa. Overall, hotel ni cantik dan bersih.kami amik standard room yg xde tingkap dgn harga lebih kurang RM80/night.ok la kan..breakfast included..mkn buah, roti dan telur je time breakfast..makanan halal agak susah kt sini, maklumla less than 5% penduduk HCM ni beragama Islam..so mana2 kedai mesti ade si kaki pendek dlm menu.
check in 

toilet is so clean and nice even for 2 star hotel, tile sesaje

small and convenient room

semua keperluan ade

chandelier dlm bilik

ni pon nk amik gambar ke

mini fridge

bersih

love this basket

ni le hotelnya


1st day 24.2.2012
Letak barang2, then start jalan kaki nk ke Ben Thanh market..hotel ni agak jauh, tp xpela..at least next time dtg kita akan tau hotel mana dekat dan jauh..sampai2 kena pau dengan Arissa sebab Nampak kedai Tutti Frutti..sepanjang kat sini ade la 4 kali pergi kedai ni sebab Arissa ngamuk nk aiskrim…hai anak…kat Malaysia pun x pergi, kt Vietnam kita g ye..Total sekali masuk abis dlm RM30!!mahal tu bg kami walaupun orang akan cakap..ala…sekali sekala…
kt sini ade beribu2 motosikal



tu le hotel Saigon Pink 2 yg nk dok tu, betul2 opposite kedai Basiroh


belum ape2 abah kena pau askrem

mahal


Ok dah letih berjalan sana sini, x beli ape pun, baru survey…kami pun singgah la ke restoran kecik ni Basiroh namanya…ade jual baju kurung, telekung, tudung then ade la tempat duduk utk 7-8 orang makan…order mee sup dia dan nasi goreng ngan ayam goreng..rupa sup tu x seberapa tapi bila diletakkan daun2 tu…sedap!!dan sebab sedap esok lusanya kami repeat lagi mkn situ..harga standard la..utk makanan halal mahal sini..mee sup/nasi goreng  tu je dh RM10 – RM12 sepinggan..ade gak study restoran halal lain dlm blog2 orang mcm Vn Halal, Halal @ Saigon..tapi semua tu x pergi sebab kalau kedai mcm ni dh mahal, ape lagi tempat lain..makan ala kadar je, kalau nk mkn sedap2, budget utk shopping kena potong plak! I rather choose to save my shopping budget sei…
mee sup

muka kepenatan

Makan2 sampai Magrib..tumpang solat kt tingkat atas kedai ni..pastu sambung minum kopi Vietnam (must try!!!)yg sgt kaw…sambil tgk pemandangan peniaga yg start bukak gerai utk pasar mlm..barang2 jualan diorang simpan di store dgn bayaran sewa, malam jual pastu simpan balik..
So kami pun meronda di pasar malam dengan mcm2 jenis barangan yg dijual..telekung, baju sulam, jubbah, tudung manik2, tudung Fareeda, buah2 an, beg, segala t-shirt, kasut dsb…pas letih tu I pun call my ex collegue yg bekerja di Phnom Penh tapi kebetulan balik kampungnya di Ho Chi Minh. Kami pun minum2 sambil borak2 then sebab letih nk jln balik hotel, Arissa dan ummi naik motor dengan dia…abah jalan kaki…sian abah..











Sampai hotel terus book utk city tour keesokkan harinya..kat sini banyak agen utk tour samada city tour atau Cu Chi tunnel/Mekong tour..kami plan amik city tour je sebab yg lain tu jauh sgt, time constraint utk kami yg dtg sini utk 3D2N..bayaran USD26 utk kami berdua dan USD 8 utk Arissa. Tour ni including Cao Bin Thay, temple, post office, war  Remnants museum, Vietnam coffee retailer..pakej include lunch (yg semestinya tak halal)
2nd day 25.2.2013
Seawal 9 pagi kami dh gerak..satu van penuh dengan mat saleh..masa ni la terasa diri tourist sebenar..poyo nya..so tak sia2 kami amik pakej ni sebab kalau nk g sendiri jenuh gak dengan kos taxi, communication dsb..so ni la review nya

kakak yg comel

briefing

1st:  Cho Bin Thay
Tempat yg wajib pergi kalau ke Vietnam..kompleks pasarnya sangat padat dengan barang2, laluan sempit tapi harga yg jauh lebih murah dibandingkan dengan Ben Thanh…iyela Ben Tanh tu mcm kita punya Central Market la…target customers are tourist..lagipun Cho Bin Thany ni jauh sikit tempatnya..sesuai utk yg nk shopping secara pukal sebab harga dpt lagi murah..semua brg kt Ben Than hade kat sini..

dari jauh nampak mcm sarung tek tp rupanya face mask

helmet

beli je

x abis belek lg

2nd : temple ape ntah
Tak masuk pun..dok luar tepi jalan..takat temple mcm ni kat Malaysia bersepah.nk masuk wat pe kan..


tgk burung sambil tggu org lain dlm temple

always love your look

3rd: War Remnants Museum
Highly recommended to go..bayaran masuk murah (dlm RM3 kot) pastu mcm2 bahan peninggalan perang yg ade..boleh tgk gmbr2 zaman perang di Vietnam, rejim Viet Cong, kekejaman tentera US, mortar, grenade,kesan penggunaan gas sulphur kepada rakyat Vietnam dan sebagainya..




















4th: Vietnam coffee retail shop
Ade la try coffee nya..katanya Vietnam coffee is one of the best in the world especially kopi taik musang nya…musang ni akan makan biji kopi yg terbaik dan sempurna sifatnya, so dari najis beraknya kopi tu diambil dan dicuci..kembang tekak plak mendengarnya..



ice cream again??


saleswomen....sir, pls buy many coffee...you have so much money, your madam is so beautiful.....thanks..I  know I am

5th : post office & Notre Dame cathedral
This is one of their historical building..masih beroperasi sebagai pejabat pos..bangunan yg cantik berdepan dengan sebuah gereja..










6th: Reunification palace
X masuk pon…macam bosan je kat dalam..ni lebih kurang bangunan kerajaan utk pentadbirannya (kot)..kami dok kt taman, window shopping kedai souvenir pastu tgk macammana diorang buat painting guna batu2 kristal..





7th: Ben Thanh
balik hotel dulu pastu g Ben Than naik moto sewa



arissa peluk apek vietnam



Lunch dlm pakej ni x halal...so kami pon jln2 area situ sekali jumpa restoran ni.

 terus masuk dan makan...sedap.

my friendly husband

sampai dok atas meja

now u see....

now u dont!!

3rd day 26.2.2012

 last day shopping












bye Saigon...will definitely visit again!


1 comment:

  1. sama hotel masa mak ain pegi...tp pegi guna pakej..

    ReplyDelete